| www.one2play.rs | www.one2play.com |

Dinowaurs

              

Vratili su se nakon 160 milijuna godina!

Putovanje kroz vrijeme je započelo. Doba je dinosaura i svijetom vladaju gigantski reptili stvoreni za preživljavanje. U zraku, moru i na kopnu opstaju samo najmoćniji...

Inovativan koncept prvi put na našem tržištu! S jakom edukativnom crtom, Dinowaurs karte potiču na učenje kroz igru i istraživanje – na zabavan način prikazuju cijelu povijest dinosaura, raznolikost i zanimljivost stvarnih vrsta koje su nekoć postojale.

 

30 nezaustavljivih predatora bori se za opstanak! U svakoj Dinowaurs vrećici očekuju vas 1 figurica dinosaura, informativna karta i karta za igru. Sakupite karte i izazovite protivnika na duel. Tko će pobijediti? Izdržljivost, obrana i napad posebne su vještine kojima ih možete učiniti vladarima života na Zemlji.

 

Svaka karta dolazi uz određenu figuricu kojoj određuje snagu i energiju te specijalne vještine.

   

 

 

Pakiranje od 3 Dinowaurs figurice sadrži i nešto posebno – cijeli set za otkopavanje Dinowaurs kostura! Postani mali arheolog i pažljivo otkopaj svoje otkriće! Samo u ovom pakiranju možete birati između 6 dodatnih dinosaura!


 

 

Koji je tvoj Dinowaurs?

 

Allosaurusi su živjeli prije 155 do 150 milijuna godina u periodu kasne Jure na ravnicama Sjeverne Amerike. Allosaurus je bio veliki dvonožni predator, a njegovo ime znači "drugačiji gušter". Imao je veliku lubanju s mnoštvo oštrih zuba i dosezao je u prosjeku 8.5 metara, a ponekad i preko 12 metara.  Kao najmoćniji veliki predator, Allosaurus je bio na jedan od najopasnijih.

 

Ankylosaurus, kojeg još nazivaju „spojeni gušter“,  živio je prije 66.5 do 65.5 milijuna godina u šumama Sjeverne Amerike.   Ankylosaurus je bio četvoronožac, sa stražnjim udovima duljim od prednjih, dug 9 metara i težak 6 tona.  Bio je biljojed s malim zubima u obliku lista pogodnim za trganje bilja i ostale vegetacije. Najupečatljivija karakteristika Ankylosaurusa je njegovo oklop, koji se sastojao od mnogih koštanih kvrga i pločica, poznatih kao osteodermi, koji su bili „ugrađeni“ u njegovu kožu.

 

Aucasaurusi su bili dinosauri srednje veličine s područja Argentine, koji su živjeli u doba kasne Krede. Dužina oko 4 metra i težine oko 250 kg, bili su manji od svojih rođaka, Carnotaurusa. Do danas nam je poznato da je Aucasaurus bio mesožder, bliski rođak Abelisaurusu i Carnotaurusu, no bitno manjih dimenzija, duljih ruku i s izraslinama na glavi umjesto rogova. Sudeći po oštećenjima na pronađenoj lubanji, jedini poznati Aucasaurus vjerojatno je bio žrtva nekog drugog grabežljivca iz svojega doba.

 

Baryonyx, kojega zovu i „teška kandža“, dinosaur je mesožder koji je pronađen u Engleskoj, a kasnije i u sjevernoj Španjolskoj i Portugalu. Fosili Baryonyxa datiraju iz perioda rane Krede, prije otprilike 130 do 125 milijuna godina. Baryonyx je jedna od rijetkih vrsta dinosaura koji su se hranili ribama, i bio je posebno prilagođen toj prehrani svojom dugom njuškom, fino nareckanim zubima i kandžama nalik na kuku koje su mu pomagale uhvatiti glavni plijen. Bio je dug oko 8.5 metara i težak oko 1700 kg.

 

Brachiosarus je vrsta dinosaura sauropoda s područja Sjeverne Amerike. Sa svojih 25 metara i skoro 50 tona, dugo ga se smatralo najvećim dinosaurom. Kao i ostali njegove vrste, Brachiosaurus je bio četvoronožna životinja male lubanje i dugog vrata. No, proporcije Brachiosaurusa su neuobičajene za sauropode. Prednji udovi su mu bili dulji od stražnjih udova. Smatra ga se životinjom koja se kretala u visokim dijelovima okoliša, te se pretpostavlja da je brstio bilje i ostalu vegetaciju čak do 9 metara iznad zemlje. Kao cjelina, njegov oblik najviše podsjeća na žirafu.

 

Camarasaurus je vrsta četvoronožnog dinosaura biljojeda. Najčešći je od velikih sauropoda  pronađenih u Sjevernoj Americi. Živio je u periodu kasne Jure, prije 155 do 145 milijuna godina. Camarasaurus je jedan od najviše očuvanih dinosaura sauropoda. Najčešći od njih, Camarasaurus lentus, bio je dug oko 15 metara. Najveća podvrsta, Camarasaurus supremus, dostizao je 23 metra i do 47 tona.

 

Ceratosaurus , nazvan i „rogati gušter“, pripadao je velikim dinosaurima predatorima iz perioda kasne Jure, koji je živio na području Sjeverne Amerike, Tanzanije i Portugala. Imao je karakterističnu veliku čeljust sa zubima u obliku oštrice, oštar rog na njušci i još par rogova iznad očiju. Prednji udovi bili su mu snažno građeni no vrlo kratki. Ceratosaurusova obilježja su velika glava, kratki prednji udovi, robusni stražnji udovi  i dug rep. Dosezao je duljinu između 6 i 8 metara, visinu oko 2.5 metara i težio je od 500 kg do 1 tone.

 

Compsognathus je bio mali dvonožni dinosaur mesožder. Ova životinja bila je velika kao purica i živjela je prije 150 milijuna godina u periodu kasne Jure, na području današnje Europe. Comsognathus je jedan od rijetkih dinosaura za koje se točno zna čime su se hranili: u njegovoj utrobi pronađeni su ostaci malih brzih guštera. Dugo ga se smatralo najmanjim dinosaurom jer su pronađeni primjerci bili dugi oko 1 metar. Procjenjuje se da je najveći Compsognathus težio između 0.83 dekagrama i 3.5 kg. 

 

Cryolophosaurus je bio velik dinosaur s neobičnom krijestom na glavi. To je prvi dinosaur mesožder pronađen na Antarktiku, a datira iz perioda rane Jure. Procjenjuje se da je jedini poznati primjerak Cryolophosaurusa bio dug 6.5 metara i težak oko 465 kg. Pored neobičnog mjesta na kojem je živio, Cryolophosaurus se ističe po još dvije karakteristike: pojavio se vrlo rano, desetke milijuna godina prije ostalih svoje vrste i na vrhu glave je imao neobičnu krijestu, zbog koje je nakon pronalaska neformalno nazvan Elvisaurus (po pjevaču Elvisu Presleyu).

 

Diceratops, koji na grčkom znači lice s dva roga, živio je u šumovitim predjelima Sjeverne Amerike u periodu kasne Krede (prije 70 milijuna godina). Ovaj biljojed bio je dug 4.5 metara i težio 2 do 3 tone. Diceratops je dobio ime po jednoj jedinoj lubanji pronađenoj prije gotovo sto godina. Na prvi pogled izgleda kao Triceratops koji ima neobične otvore na naborima. Ovaj dinosaur je u mnogo karakteristika sličan Triceratopsu. Glavna je razlika mali rog na nosu i navedeni mali otvori na naborima. Bio je veličine Triceratopsa, pa neki znanstvenici misle da je to naprosto bio Triceratops s bolesnim kostima zbog kojih je izgledao drukčije.

Dilophosaurus je živio u periodu rane Jure, prije otprilike 193 milijuna godina. Njegovo ime znači „gušter s dvije krijeste“ . Dilophosaurus je bio dug oko 6 metara i težak oko pola tone. Najkarakterističnija osobina Dilophosaurusa je par zaobljenih krijesti na lubanji, koje je najvjerojatnije koristio za „paradiranje“ pred drugima svoje vrste. Imao je i vrlo duge zube, a lubanja mu je imala usjek iza prvog reda zubi, zbog kojeg  je izgledom podsjećao na krokodila. Taj „usjek“ je bio posljedica slabe povezanosti kostiju lubanje. Zbog te činjenice pretpostavlja se da se Dilophosaurus hranio strvinama, jer su prednji zubi bili preslabi za hvatanje i držanje velikog plijena.

Dorygnathus – „čeljust-koplje“, bio je vrsta pterosaura i živio je u Europi tijekom perioda rane Jure, prije 180 milijuna godina, u vrijeme kad su plitka mora prekrivala većinu kontinenta. Imao je kratak raspon krila od 1.5 metra i relativno malu trokutastu grudnu kost na kojoj su bili pričvršćeni mišići za letenje. Dorygnathus je imao kratki vrat i dugi rep . Iako su pronađeni fosili pterosaura relativno mali, pretpostavlja se da su odrasli primjerci mogli narasti i doseći raspon krila do 2m.

Elasmosaurus – „tanko-pločasti gušter“ je vrsta plesiosaura s ekstremno dugim vratom, koji je živio u periodu kasne Krede, prije 80.5 milijuna godina. Bio je dug oko 14 metara i težak preko 2000 kg, što ga čini drugim najvećim plesiosaurom. Imao je veliko tijelo i umjesto udova četiri peraje. Više od pola njegove duljine je činio vrat, s preko 70 kralježaka, što je više od bilo koje druge poznate životinje.  Glava i vrat su Elasmosaurusu služili kao kormilo. Bio je spor plivač i vjerojatno je vrebao jata riba. Vjeruje se da je uglavnom živio u oceanima.

Euoplocephalus, koji u prijevodu znači „dobro oklopljena glava“ bio je jedan od najvećih dinosaura iz porodice ankylosaurian, otprilike veličine manjeg slona. Bio je dug 6 metara i težio je oko 2 tone. Iako je bio širok 2.4 metra, bio je nizak, s kratkim nogama.  Na ustima je imao rogati kljun, a mali zubi su mu bili u obliku lista. Imao je kratak rep, a cijela glava i tijelo bili su mu prekriveni oklopom, koji je bio začuđujuće pokretan.  Na kraju repa imao je čvrstu izraslinu, poput buzdovana. Rep je imao mišiće, pa je mogao mahati „buzdovanom“ s jedne strane na drugu kako bi se branio.

Gigantoraptor je bio izrazito velik dinosaur koji je živio u periodu rane Krede, prije 70 milijuna godina. Bio je puno veći, otprilike 35 puta veći od najbližeg rođaka – Caudipteryxa. Sa svojih 8 metara duljine i težine od oko 2 tone, bio je skoro 3 puta dulji i mnogo teži od najvećeg do tada poznatog oviraptosaurusa – Citipatija. Iako na kosturu nisu pronađeni tragovi perja, pretpostavlja se da je Gigantoraptor imao perje. Ne znamo niti čime se hranio.

Kentrosaurus je vrsta dinosaura iz perioda kasne Jure, a živio je na području Tanzanije. Odrasli Kentrosaurus bio je dug oko 4.5 metara i vjerojatno je duž leđa imao dva reda malih pločica i šiljaka. Rep je mogao koristiti kao sredstvo obrane. Kentrosaurus aethiopicus je bio mali stegosaur. Malo više od polovice dužine mu je činio rep.

Keratocephalus je izumrla vrsta Tapinocephalia s područja Južne Afrike. Bio je dug 2.5 do 3 metra i težio je između 700 i 1000 kg. Prednja izbočina bila mu je uzdignuta u neku vrstu roga (od čega dolazi njegovo ime – „glava s rogom“), a duljina lubanje mu je jako varirala. Keratocephalus je bio zdepasti četveronožac, koji je nalikovao na podbuhlog guštera s nogama slona. Bio je biljožder i hranio se tvrdim dijelovima biljaka.

Majungasaurus je živio na Madagaskaru prije 70 do 65 milijuna godina, na kraju perioda Krede. Bio jeo dvonožni predator kratke njuške, srednje dužine od 6-7 metara i težine veće od 1100 kg. Majungasaurus je bio glavni predator u svom ekosistemu.  Imao je vrlo kratke prednje udove s četiri jako mala prsta i dva mala vanjska prsta,  bez kandži. Hranio se vrstom sauropoda, no novija otkrića na Madagaskaru upućuju na još jednu začuđujuću činjenicu – Majungasaurusi su jeli i jedni druge.

Monolophosaurusa nazivaju i „gušterom s jednom krijestom“. Pripadao je dinosaurima podvrste theropod iz perioda srednje Jure. Procjenjuje se da je jedini poznati primjerak bio dug 5 metara, a težio je oko 700 kg. Kao i svi theropodi, Monolophosaurus je bio dvonožni mesožder, koji je najvjerojatnije vrebao na obalama rijeka i jezera Azije. 

Mosasauri su veliki izumrli morski gušteri. Smatra ih se najbližim rođacima zmija, zbog sličnosti u predjelu čeljusti i anatomije lubanje. Disali su zrak i bili snažni plivači dobro prilagođeni životu u plitkim, toplim morima u periodu kasne Krede. Imali su čeljust s dvostrukim zglobom i fleksibilnu lubanju (kao kod zmija), koja im je omogućavala da progutaju plijen gotovo u jednom komadu. Najveći poznati mosasaur bio je Carinodens belgicus, duljine 3 do 3.5 m i vjerojatno je živio u plitkim vodama pored obale, hraneći se mekušcima i morskim ježevima.

Parasaurolophus je bio dinosaur iz perioda kasne Krede koji je živio na području današnje Sjeverne Amerike, prije otprilike 76 do 73 milijuna godina. Bio je biljojed koji je hodao i na dvije i na četiri noge. Parasaurolophus je tzv. hadrosaurid, član raznolike obitelji dinosaura iz perioda Krede koji su poznati po svojim ukrasima na glavi.  Najvjerojatnije je svoju hranu lovio na četiri noge, dok je trčao na dvije..

Plateosaurus, kojeg nazivaju i „širokoputim gušterom“ vrsta je dinosaura koji je živio tijekom perioda kasnog Trijasa, prije otprilike 216 do 199 milijuna godina, na području današnje centralne i  sjeverne Europe. Fosile ovog dinosaura najčešće su pronalazili na području jugozapadne Njemačke. Plateosaurus je bio dvonožni biljojed s malom lubanjom i dugim, pokretljivim repom te debelim, ali oštrim zubima.  Potpuno odrasli, bili su dugi između 4.8 i 10 metara, a tešk iizmeđu 600 i 4000 kg. Uglavnom su živjeli između 12 i 20 godina.

Protoceratops – „lice s prvim rogom“ je vrsta dinosaura biljojeda veličine današnje ovce (dug 1.5 do 2 m) iz perioda Krede, koji je živio na području Mongolije. Procoteratops je imao velik nabor na vratu, koji je mogao služiti za zaštitu vrata, za impresioniranje ostalih članova vrste ili kao kombinacija navedenih funkcija. Protoceratops je bio četvoronožni dinosaur dug otprilike 1.8 metara i visok oko 0.6 m. Odrasli mužjak težio je manje od 180 kg.

Psittacosaurus – „gušter papiga“ je bio vrsta dinosaura iz perioda rane Krede, a živio je na području današnje Azije prije otprilike 130 do 100 milijuna godina. Specifičan je kao dinosaur s najviše poznatih podvrsta. Na području Kine, Mongolije i Rusije pronađeno je između 9 i 11 podvrsta, s mogućim dodatnim podvrstama na području Tajlanda. Sve podvrste bile su dvonožni dinosauri biljojedi veličine gazele s karakterističnim visokim i snažnim kljunom na gornjoj čeljusti. Kako mu i ime govori, kratka lubanja i kljun podsjećaju na današnje papige.

Pteranodon, još nazvan i „bezubo krilo“ iz perioda kasne Krede, živio je u Sjevernoj Americi bio je najveći pterosaur s rasponom krila od preko 2 metra. Pripadao je vrsti reptila, ne dinosaura. Pteranodon je samo daleki rođak prethistorijskih ptica, koje se nisu razvile od pterosaura, već od malih, pernatih dinosaura. Usprkos tome, često se spominje u knjigama o dinosaurima i u javnosti je često povezivan s dinosaurma. „Krila“ su mu bila prekrivena kožom a ne perjem.

Saurolophus je živio prije otprilike 69 do 65 milijuna godina u periodu kasne Krede na području Sjeverne Amerike (Kadana) i  Azije(Mongolija). Jedan je od rijetkih vrsta dinosaura koji su pronađeni na više kontinenata. Razlikuje se po šiljastoj krijesti koja se proteže gore i unazad od lubanje. Saurolophus je bio biljojed koji se mogao kretati na dvije i na četiri noge. Bio je dug oko 9.8 metara, a lubanja mu je bila duga 1 metar. Procjenjuje se da je težio 1.9 tona.

Spinosaurus je bio dinosaur theropod koji je živio na području današnje Sjeverne Amerike u periodu Krede, prije otprilike 112 do 97 milijuna godina. Moguće je da je Spinosaurus bio najveći od svih dinosaura mesoždera, veći čak i od T-rex-a i Gigantosaurusa. Procjenjuje se da je bio dug 12.6 do 18 metara i težak između 7 i 21 tone. Pretpostavlja se da se hranio ribom i da je živio i na kopnu i u vodi – baš kao i moderni krokodili. Imao je i jednu vrlo istaknutu karakteristiku – na leđima je imao „jedro“ u obliku peraje, s tankim slojem kože koji se držao na oštrim koštanim iglama koje su virile iz Spinosaurusovih kralježaka.

Stegosaurus je vrsta oklopljenog dinosaura iz perioda kasne Jure, koji je živio na području Sjeverne Amerike. U Portugalu je 2006. godine  pronađen njegov kostur, što znači da su živjeli i u Europi. Zbog svojih karakterističnih šiljaka i pločica, Stegosaurus je jedan od najpoznatijih dinosaura. Ime Stegosaurus znači „gušter s krovom“. Živjeli su prije otprilike 155 do 150 milijuna godina, te bili veliki, čvrsto građeni četvoronožni biljojedi.  Stegosaurus je bio najveći od stegosauriana (otprilike veličine autobusa), prosječne duljine oko 9 metara i visine 4 metra. Svojoj veličini usprkos, u usporedbi sa svojim suvremenicima – velikim sauropodima – čino se kao patuljak.

Styracosaurus – „šiljasti gušter“ bio je vrsta dinosaura biljojeda iz perioda Krede, a živio je prije otprilike 76.5 do 75 milijuna godina u šumovitim predjelima Sjeverne Amerike. Imao je četiri do šest dugih rogova koji su izvirali iz vratnog nabora, manji rog na svakom obrazu i jedan rog na vrhu nosa, koji je bio dug do 60 cm i širok do 15 cm. Styracosaurus je bio relativno velik dinosaur i dosezao je visinu do 5.5 metara, te težinu od 3 tone. U uspravnom položaju bio je visok oko 1.8 m.

Za razliku od većine velikih theropoda, Suchomimus je imao vrlo dugu, nisku njušku i usku čeljust sa 100 ne odveć oštrih zuba koji su bili lagano nagnuti unatrag s povećanim vrhom njuške. Životinja je podsjećala na vrstu krokodila koji uglavnom jede ribu, kao što je na primjer gharial, krokodil s vrlo dugom uskom njuškom koji živi na području Indije. Detaljno istraživanje je pokazalo da je primjerak mladog Suchomimusa bio dug otprilike 11 metara i težak između 3 i 5 tona, no smatra se da je mogao narasti i do 12 metara, približavajući se tako veličini Tyrannosaurusa. Suchomimus je bio snažan, masivan dinosaur koji je živio prije 100 milijuna godina i uglavnom jeo ribu.

Talarurus je vrsta dinosaura ankylosaurida, veličine nilskog konja, koji je imao teški oklop i batinu na vrhu repa. Njegovi ostaci pronađeni su na jugoistoku pustinje Gobi u Mongoliji, pa se pretpostavlja da su tamo živjeli prije 95 do 88 milijuna godina u periodu kasne Krede. Tijelo Talarurusa bilo je  dugo između 4 i 6 metara. Ovaj ankylosaurid imao je 5 prstiju na prednjim nogama i 4 na stražnim. Ime je dobio po grčkom „pleteni rep“ – od tetiva koje su izgledale pleteno i pomagale učvrstiti Talarurusov rep, čineći ga ubojitim oružjem.

Tarbosaurus, čije ime u prijevodu znači „uznemirujući gušter“ je dinosaur theropod koji je živio u Aziji prije otprilike 70 milijuna godina, na kraju perioda kasne Krede. Fosili Tarbosaurusa pronađeni su na području Mongolije i Kine. Tarbosaurus je bio velik dvonožni predator, težak više od tone i opremljen s mnogo velikih, oštrih zuba.  Najveći poznati primjerci bili su dugi između 10 i 12 metara. Imao je male prednje udove, manje od ostalih pripradnika svoje vrste. Nasuprot prednjim udovima, troprsti stražnji udovi bili su veliki i debeli, te su tijelo podržavali u dvonožnom položaju.

Titanosaurus – „titanski gušter“, prema mitološkim Titanima, bio je vrsta dinosaura sauropoda, koji je živio u šumovitim predjelima Azije, Europe i Amerike. Titanosaurusi su bili posljednji sauropodi prije istrebljenja dinosaura prije 65 milijuna godina. Ovaj dionosaur bio je dug između 9 i 13 metara i težio je oko 13 tona. Neuobičajeno je da su njegovi ostaci iskopani po cijelom svijetu, no nije baš sigurno puno podataka o ovom dinosauru. Malo je fosilnih ostataka ovog biljojeda, a nitko do sad nije pronašao njegovu lubanju.

Triceratops je bio vrsta dinosaura biljojeda koji je živio na području Sjeverne Amerike u periodu kasne Krede, prije otprilike 68 do 65 milijuna godina. Procjenjuje se da su bili dugi od 7.9 do 9 metara, 2.9 do 3 metra u visinu, s težinom od 6.1 do 12 tona. Najviše se razlikuju po velikoj lubanji, koja je među najvećima od svih kopnenih životinja. Uobičajeno se smatralo da su tri roga na licu imala funkciju obrane, no novije teorije pretpostavljaju da su rogovi služili za prepoznavanje, rituale parenja i pokazivanje dominacije.

Tyrannosaurus, „gušter tiranin“ je dinosaur theropod iz perioda kasne Krede. Vrsta Tyrannosaurus rex (rex – lat. kralj), koju često nalazimo pod skraćenicom T-rex, često je spominjana u popularnoj kulturi. T-rex je živio na području današnje Sjeverne Amerike. Spada među posljednje ne-leteće dinosaure koji su postojali prije izumiranja . Pripadao je u red dvonožnih mesoždera s velikom lubanjom i velikim, teškim repom. Tyrannosaurus je bio dug do 12.8 metara, u ravnini kukova visok 4 metra i težak do 6.8 tona i najveći mesožder u svom okolišu.

Utahraptor – „predator iz Utaha“ potječe iz perioda rane Krede, prije otprilike 124 milijuna godina. Najveći opisani primjerci procijenjeni su na 7 m duljine i nešto manje od 500 kg težine. Utahraptor je imao veliku zakrivljenu kandžu na drugom nožnom prstu - jedna koja je sačuvana ima čak 22 cm, a procjenjuje se da joj je puna duljina bila 24 cm. 

 

 

Dinowaurs vas vode u pravu avanturu – upoznajte dinosaure, učite o njima i igrajte Dinowaurs igru.Postavi pitanje

Postoji nešto što te zanima ili imaš neku nedoumicu? Pitaj nas!

Pronađi igraonicu!

Put do igre i društva nikad nije bio jednostavniji!

Pronađi trgovinu!

Put do igre i društva nikad nije bio jednostavniji!

Newsletter

Primajte obavijesti iz one2playa!